• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   AYBU DSpace
  • ENSTİTÜLER
  • SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
  • Yüksek Lisans Tezleri
  • View Item
  •   AYBU DSpace
  • ENSTİTÜLER
  • SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
  • Yüksek Lisans Tezleri
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Mikro Kredi Alan Bireylerin Kredilere Yönelik Algıları ve İş Doyumları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Thumbnail
View/Open
Yüksek Lisans, Tez Dosyası (1.745Mb)
Date
2019
Author
ERGÜL, Ahmet
Metadata
Show full item record
Abstract
Bu çalışma, Ankara'daki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının uyguladığı gelir getirici iş kurma projelerinden faydalanan bireylerin iş doyumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu nedenle, çalışmanın amaçlarına uygun olan nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Ankara'da gelir getirici iş kurma projelerinden yararlanan 233 kişi bulunmaktadır. Bunlardan basit seçkisiz örneklem yöntemiyle 87'sine ulaşılarak sosyo-demografik anket ve mesleki doyum ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada kullanılan anket araştırmacı tarafından uyarlanmış, gelir getirici projelerden faydalananların mesleki doyumlarını değerlendirmek için Kuzgun, Sevim ve Hamamcı (2005) tarafından geliştirilen Mesleki Doyum Ölçeği uygulanmıştır. Toplanan verilerin analizinde SPSS 20 programı yardımıyla istatistik yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre kredi kullanan bireylerde yaş ve eğitim durumu, mesleki doyumu etkilemezken; açtıkları iş alanı hakkında iş tecrübesine ve eğitime sahip olanların mesleki doyumlarının yüksek olduğu belirlenmiştir. Mesleklerinde kendilerini başarılı bulanlar ile o mesleği yapmaktan mutlu olduklarını belirtenlerin mesleki doyumlarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Kredi kullanan bireylerden krediye yönelik olumsuz değerlendirmede bulunanların mesleki doyumlarının düşük olduğu, krediye yönelik olumlu değerlendirmede bulunanların ise mesleki doyumlarının yükseldiği görülmüştür. Açtıkları iş alanında kendini geliştirmeye çabalayan bireylerin, çabalamayanlara göre mesleki doyumlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, kredi kullanan bireylerden kredi ödemeleri devam eden, ödeme yapmadığı için yasal takipte olan ve ödeme yapmayan bireylerin mesleki doyumlarının düşük; ödemelerini tamamlayanların ise yüksek olduğu görülmüştür. Bu çalışmadan elde edilen araştırma bulgularının, mikro kredi kullanan bireylerin mesleki doyumlarını etkileyen değişkenlerin neler olabileceğinin belirlenmesinde yardımcı olacağı ve daha sonra uygulanacak gelir getirici projelerdeki kredi kullananlara işlerinde daha verimli ve başarılı olmalarında katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
URI
http://acikerisim.ybu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/1857
Collections
  • Yüksek Lisans Tezleri [284]

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV

Açık Erişim Politikası || Rehber || Kütüphane

Ayvalı Mah. Gazze Cad. No: 7 ETLİK / ANKARA

Creative Commons License
DSpace@AYBÜ by Ankara Yıldırım Beyazıt University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License.

DSpace@AYBÜ

 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy Submit DateTypeDepartmentPublisherThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy Submit DateTypeDepartmentPublisher

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV

Açık Erişim Politikası || Rehber || Kütüphane

Ayvalı Mah. Gazze Cad. No: 7 ETLİK / ANKARA

Creative Commons License
DSpace@AYBÜ by Ankara Yıldırım Beyazıt University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License.

DSpace@AYBÜ