Show simple item record

dc.contributor.advisorERİKOĞLU ÖRER, Gamze
dc.contributor.authorERKARAKAŞ, Büşra
dc.date.accessioned2021-07-29T08:42:04Z
dc.date.available2021-07-29T08:42:04Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://acikerisim.ybu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/2554
dc.description.abstractBu araştırma maksimal yüklenme sonrası içilen sütün toparlanma sonrasında total antioksidan ve total antioksidan değerlere etkisinin olup olmadığını belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya antrenmanlı 10 sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Sporculara 3 kez koşu bandında birer hafta arayla maksimal test uygulanmıştır. Egzersiz testine 8 km/s başlanmış, 3dk’da bir hız 1km/s artırılarak sporcular testi bırakana kadar sürdürülmüştür. İlk hafta ölçümde sporcuların koşu bandı testi öncesinde boy, vücut ağırlığı, yaş değerleri kaydedilmiştir. Sporcuların total antioksidan kapasite (TAS) ve total oksidan kapasite (TOS) değerlerinin belirlenmesi amacıyla egzersiz öncesi, egzersiz sonrası ve toparlanma sonrası venöz kan örnekleri alınmıştır. Egzersiz öncesinden toparlanma sonuna kadar kalp atım hızları polar telemetrik sistemle takip edilmiştir. Egzersiz öncesi, egzersiz sırasında, egzersiz sonrası kan laktat değerlerine bakılmıştır. İkinci hafta ölçümünde sporculara egzersizden hemen sonra 500 ml az yağlı süt içirilmiştir. Sporcuların egzersiz sonrası ve toparlanma sonu venöz kan örnekleri alınmıştır. Kalp atım hızları yakın takip edilmiş ve kan laktat değerleri egzersiz öncesi, egzersiz sırasında ve egzersiz sonrası şeklinde ölçülmüştür. Üçüncü hafta ölçümünde ise sporculara egzersizden hemen sonra 500 ml ballı süt içirilmiş ve aynı uygulama tekrar edilmiştir. 3 hafta boyunca sporcuların egzersizden sonraki toparlanma süreci takip edilmiştir. Çalışma sonucunda, tüketici bir egzersizde her üç ölçümde de kan laktat ve kalp atım hızı anlamlı yükselmiştir. Süt içiminden sonra kalp atım hızı toparlanma süresi sonunda daha düşük belirlendi. Ancak bu kan laktat ve toparlanma süresine yansımadı. Bu sonuçlarla maksimal egzersizden hemen sonra tüketilen süt ve ballı sütün hem total oksidan hem de total antioksidan düzeyine etkisi olmadığı söylenebilir.tr_TR
dc.description.abstractThis study aimed to determine whether the milk consumed after maximal loading has an effect on total antioxidant and total antioxidant values after recovery. 10 athletes were volunteered to participate into study. The maximal test protocole was applied 3 times on treadmill one week apart to athletes. Exercise test protocole was initiated with 8 km/s pace on the beginning while the it was increased 1 km/s more after every 3 minute until the athletes quited the test. Prior to testing, some demographical measurements were conducted on athletes regarding height, weight and age. Venous blood samples were taken before exercise, after exercise and after recovery to determine the total antioxidant capacity (TAS) and total oxidant capacity (TOS) values of the athletes. Heart rate was monitored by polar telemetric system from pre-exercise to the end of recovery. Blood lactat levels were measured pre-exercise, post-exercise and after recovery. Athletes were instructed to drink 500 ml light milk at the second week of testing. Venous blood samples were taken post exervise and after recovery. Heart rates were closely monitored and blood lactate values were measured pre, during, and post-exercise. In the third week measurement, 500 ml of milk with honey mix was given to the athletes immediately after the exercise and the same procedure was followed. Athletes recovery speed after the exervise was monitored for three weeks. As a result of this study, blood lactate and heart rate increased significantly in all three measurements in a exhausting exercise. After drinking the milk, heart rate was found to be lower after the recovery process. However this result did not lead to any influence on blood lactat levels and recover speed. As consclusion, it can be argued that milk or honey milk mix consumed right after the maximal exercise did not lead to any changes on both total oxidant and total antioxidant levels.
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherAnkara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectSüt, toparlanma, total antioksidan, total oksidantr_TR
dc.subjectMilk, recovery, total antioxidant, total oxidanttr_TR
dc.titleMaksimal Yüklenme Sonrası Ġçilen Sütün Toparlanma Sonu Total Oksidan ve Total Antioksidan Düzeyine Etkisitr_TR
dc.title.alternativeThe Effect of Drinking Milk After Maximal Loading on Total Oxidant and Total Antioxidant Values at the end of Recoverytr_TR
dc.typeThesistr_TR
dc.contributor.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü / Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International