Yetişkin Bireylerin Beslenme Okuryazarlığı Durumu ve Yaşam Kalitesi İlişkisinin Belirlenmesi: Kütahya Örneği
Abstract
Beslenme okuryazarlığı sağlığın ve iyilik halinin devamlılığında önemli bir role sahip olmakla beraber daha kaliteli bir yaşam sürmeye de katkı sağlayabilmektedir. Bu araştırma yetişkin bireylerin beslenme okuryazarlığı durumu ile yaşam kalitesi ilişkisinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı tipte bir çalışma olarak yapılmıştır. Araştırma Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin diyet polikliniğine başvuran ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 306 kadın, 124 erkek olmak üzere toplam 430 birey ile gerçekleştirilmiştir. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgiler anket formu, Yetişkinlerde Beslenme Okuryazarlığı Değerlendirme Aracı ve Avrupa Sağlık Etki Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Katılımcılardan elde edilen veriler gerekli istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edilmiştir. Katılımcıların %59.8'inin beslenme okuryazarlığı düzeyinin yeterli olduğu belirlenmiştir. Bireylerin yaşı ve beden kütle indeksleri ile Yetişkinlerde Beslenme Okuryazarlığı Değerlendirme Aracı'ndan aldıkları puanlar arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur (r=-0.453, p<0.01; r=-0.394, p<0.01). Bireylerin Yetişkinlerde Beslenme Okuryazarlığı Değerlendirme Aracı'ndan ve Avrupa Sağlık Etki Ölçeği'nden aldıkları toplam puanlar arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (r=0.166, p<0.01). Toplumdaki bireylerin beslenme okuryazarlık düzeylerinin arttırılması gerektiği düşünülmektedir. Bireyin beslenme okuryazarı olması yaşam kalitesini de olumlu yönde etkileyebilir. Bu amaçla topluma yönelik beslenme eğitimleri planlanması önerilmektedir. Nutritional literacy has an important role in the continuity of health and wellbeing at the same time it can also contribute to a better quality of life. This study was conducted as a descriptive study in order to determine the relationship between nutritional literacy status and quality of life in adult individuals. This study was carried out with 306 women, 124 men in total 430 individuals who were followed up in the diet policlinic of Kütahya Health Science University Evliya Celebi Training and Research Hospital and became volunteer to participate in the research. Data of this study were collected using a the questionnaire form prepared by the researcher, Evaluation Instrument of Nutrition Literacy on Adults and Europe Health Impact Scale. The data obtained from the participants were analyzed using necessary statistical methods. It was determined that 59.8% of the participants had a sufficient nutritional literacy level. A negative and significant relationship was found between the age and body mass index of subjects and Evaluation Instrument of Nutrition Literacy on Adults scores (r = -0.453, p <0.01; r = -0.394, p <0.01). It was determined that there was a positive and significant relationship between the Evaluation Instrument of Nutrition Literacy on Adults and Europe Health Impact Scale total scores of participants (r=0.166, p<0.01). It is thought that the nutritional literacy levels of individuals in the society should be increased. The fact that individuals are nutritional literate can also positively affect their quality of life. For this purpose, it is recommended to plan of nutrition trainings for the community.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [341]
The following license files are associated with this item: