Toplu Beslenme Sistemlerinde Kullanılan Gıda Kalite Güvence Sistemleri
Abstract
Orta çağdan bu yana kentleşme, sanayileşme, sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel yapının değişmesi ve çalışan nüfusun artmasıyla insanlar sadece evde değil; ev dışında da beslenmek zorunda kalmıştır. Bu durum halkın sağlığı için toplu beslenme sistemlerinin gitgide öneminin artmasını sağlamıştır. Kaliteli hizmet ve güvenilir gıda sağlamak için üretimden başlayarak tüketime kadar uygun tedarikçilerin belirlenmesi, hammaddenin firmaya teslim edilmesi, hazırlama basamaklarını, depolama ve sevkiyatı da kontrol altında tutan evrensel olarak kabul edilen somut stratejik bir yaklaşımın gerekliliği ortaya çıkmıştır. Toplu beslenme hizmeti verenlerin sürdürülebilir kaliteli ve güvenli gıda temini için teknik ve hijyenik açıdan uygulanması icap eden kurallar mevzuat ve standartlar ile belirlenmiştir. ISO 9000 Standartlar Serisi, Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP), İyi Tarım Uygulamaları (GAP), İyi Üretim Uygulamaları (GMP), İyi Laboratuvar Uygulamaları (GLP), İyi Veteriner Hekimlik Uygulamaları (GVP) , İyi Dağıtım Uygulamaları (GDP), İyi Hijyen Uygulamaları (GHP), BRC (British Rctail Consortium) Global Standarts , IFS Food (International Featured Standarts) ve ISO 22000:2005-Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi tüm dünyada kabul görmüş gıda kalite güvence sistemleridir. Gıda sektöründe toplu yemek hizmeti veren veya vermek isteyen tüm firmaların bu sistemleri kullanması önem arz etmektedir. Gıda kalite güvence sistemleri firmalara sorunların nedenlerini kolay bir şekilde bularak düzeltmeye gitmesini, tüketicilerine kaliteli ürün ve hizmet vermesini, tüketicilerin güvenini kazanmasını, gıdadan kaynaklı zehirlenmelerin olmamasını, çalışanlara ergonomik çalışma ortamı sağlayarak iş yükünün azaltılmasını, kuruluş içi iletişimin iyileştirilmesini, zamandan ve maliyetten tasarruf edilerek verimliliğin yükselmesini, pazar payının artmasını ve ürün kaybını azaltarak israfın önlenmesini sağlamaktadır. Firmalar bu sistemler ile tüketicilere sağlıklı besinler sunarken kendilerini denetleyerek daha ileri seviyelere taşıyabilirler. Since the Middle Ages, with urbanization, industrialization, changing socio-economic and socio-cultural structure
and increasing working population, people have had to feed not only at home, but also outside the home. This has
led to the increasing importance of collective nutrition systems for the health of the public. The determination of
suitable suppliers to provide quality service and reliable food from production until consumption of raw materials
to be delivered to the company, the steps of preparation, storage and shipment the need for a strategic approach
universally accepted that keeps under control the concrete has emerged. The rules for technical and hygienic
implementation of mass nutrition service providers for sustainable quality and safe food supply are determined by
legislation and standards. The ISO 9000 series of standards, HACCP (Hazard Analysis and critical control points),
Good Agricultural Practices (GAP), Good Manufacturing Practices (GMP), Good Laboratory Practices (GLP),
Good veterinary practice (GVP), Good Manufacturing Practices (GMP), Good Hygiene Practices (GHP), BRC
(British Rctail Consortium) Global Standarts, IFS (International Featured Standarts) Food and ISO 22000:2005-
food safety management system food quality assurance systems are recognized around the world. It is significant
that whole companies that provide or want to provide mass food services in the food sector use these systems.
Food quality assurance systems to fix it by finding the causes of the problems the company and the consumers an
easy way to go to provide quality products and service to gain the confidence of consumers, food-borne
intoxication, lack of employees by providing an ergonomic working environment to reduce the workload, to
improve communication within the organization, time and cost savings by reducing product loss and an rise in
productivity and ensures the elimination of waste and rise the cast in of Sunday. Companies can move to more
advanced levels by controlling themselves while providing healthy foods to consumers with these systems.