Cerrahi Hastalarda Malnütrisyon ve Beslenme Desteği
Date
2013-01-01Author
DUMLU, Ersin
BOZKURT, Birkan
TOKAÇ, Mehmet
KIYAK, Gülten
ÖZKARDEŞ, Alper
YALÇIN, Samet
KILIÇ, Mehmet
Metadata
Show full item recordAbstract
Malnütrisyon, cerrahi hastalarda mortalite ve morbiditeyi etkileyen önemli bir unsurdur. Bireyin gereksinimleri ve cerrahi durumuna bağlı olarak, beslenme oral takviyeler, enteral veya parenteral yoldan sağlanabilir. Enteral beslenmenin, parenteral beslenmeye göre daha ucuz, daha güvenli ve “daha fizyolojik” olduğu büyük ölçüde kabul edilmiştir, ancak çalışmalar bunun her zaman böyle olmadığını göstermektedir.Bu makalede, cerrahi beslenme temelleri irdelenmiş ve enterale karşı parenteral beslenmenin destekleyici kanıtları değerlendirilmiştir. Malnutrition is associated with significant morbidity and
mortality in surgical patients . Nutrition can be delivered by oral supplements, enteral or parenteral feeding, the route depending on an individual’s requirements and surgical condition. Enteral feeding has largely been regarded as
superior to parenteral feeding, as it is cheaper, safer and
“more physiological” but studies show this is not always the case. This article reviews the basics of surgical nutrition and assesses the evidence supporting enteral versus parenteral nutrition
URI
http://acikerisim.ybu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/3255https://dergipark.org.tr/en/pub/amj/issue/1745/21488