Eyüp Sabri Paşa ve Haremeyn Tarihi
Abstract
Şehir Tarihi kısaca belli bir bölgenin, belli bir yerleşim biriminin geçmişini konu alan tarihe denilebilir. Şehir Tarihini kendine özgü yöntem, teknik ve sınırları ile yazımına da Şehir Tarihi Yazıcılığı denilmektedir. Bir dönemler ayrı bir disiplin olup olmadığı hem Türkiye’de hem de batıda tartışılsa da Şehir Tarihçiliği, ivme kazanarak çok daha yoğun ilgi görmeye başlamıştır. Nitekim Batıda ayrı bir disiplin olduğu giderek kabul gören şehir tarihçiliği, gerçekleştirilen bu kongrenin de gösterdiği gibi Türkiye’de de gittikçe artan ilgi kaynağıdır.
Şehir Tarihçiliğinde şehrin kuruluşu, fiziksel yapı(yollar, köprüler, su kuyuları, konak, saray, mescid vs.), toplumsal yapı, nüfus yapısı, siyasi, askeri ve ticari seyir, geçim kaynakları, şehrin çevresiyle ilişkileri, kurumsal yapı vb. temel özellikler öne çıkmıştır. Şehir tarihi yazımının tarihle kopmaz bağı bir yana diğer disiplinlerle yakın ilişkileri de önemlidir. Ancak tüm bu temel argümanlara rağmen şehir tarihinin temelleri ve çerçevesi konusunda tam bir uyuşma olmamıştır.
Eyüp Sabri Paşa, Osmanlı ve Müslümanlar için önemli kabul edilen Mekke ve Medine tarihlerini çok geniş ve etraflı bir şekilde kaleme almıştır.